Egészséges kommunikáció

Egészséges kommunikáció a párkapcsolatban

Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy: a kommunikáció minden kapcsolat kulcsa. Klisének hangzik, de igaz. Könnyűnek tűnhet az egészséges kommunikáció fontosságát hangsúlyozni egy kapcsolatban, de nem olyan könnyű elmagyarázni, hogyan kell megvalósítani. De ha soha nem tanulod meg a ’kulcsot’, akkor sem tudod kinyitni az egészséges kommunikáció ajtaját.

A jó párkapcsolathoz nem csak jó beszélőnek kell lenned, de jó hallgatónak is. És ez oda-vissza kölcsönös.

Íme 3 tipp, hogy jobb legyen a kommunikáció a párkapcsolatodban!

Egészséges kommunikáció a párkapcsolatban – 3 tipp, hogy jobb legyen

1 Nyitott kérdéseket tegyetek fel egymásnak

A kommunikáció nem csak abból áll, hogy egymás napjáról beszélünk, és elmondjuk, mit ettünk ebédre. Arról szól, hogy képes legyél mélyre ásni, hogy minél jobban megismerd a párod. Ez nem mindig könnyű, különösen azok számára, akiknek soha nem volt kényelmes az érzéseikről beszélni. A nyomulós faggatózás helyett okosabb módszerekkel is elérheted, hogy megismerd a párod legmélyebb titkait is. Az egyik legegyszerűbb módja ennek, ha eldöntendő kérdés helyett nyitott kérdéseket teszel fel. Például ahelyett, hogy megkérdeznéd „Jó napod volt?”, kérdez azt, hogy „Milyen napod volt?”.

Lehet, hogy a válasz kurta lesz eleinte, de legalább esélyt adsz rá, hogy a párod jobban megnyíljon és többet mondjon el, ha akar. Mindig tartsd szem előtt, hogy az emberek nem egyformák, és mindenki másképp és más ütemben nyílik meg. Legyél türelmes, figyelmes és tarts tiszteletbe a határokat. Minél jobban megismeritek egymást, annál őszintébbek lesztek, ami bizalmat szül. A bizalom pedig a kommunikáció egyik alappillére.

Páros Játszma társasjáték - Ismerkedj okosan! - Bohema Games társasjátékok tartalma

A kommunikációba játékosságot is vihettek. A Páros Játszma társasjáték egy páros kártyáival a legapróbb részetekig megismerhettek egymást anélkül, hogy kínos vagy erőltetett beszélgetéseket kellene kezdeményezni. A játékból kiderülhet például, hogy milyen foglalkozást választana a partnered, ha minden adott lenne hozzá, vagy hogyan viselkedne egy repülőn, ha a szomszédja belelógna az intim szférájába.

2  Az egészséges kommunikáció fontos tényezője, hogy ’vedd’ a nonverbális jelzéseket is

Ha partnered azt mondja, hogy „jó volt a napom”, de a hangja ingerültnek, idegesnek vagy dühösnek tűnik, akkor valami történt, de még nem áll készen a kommunikációra. A kommunikáció nem csak a szavakról szól, hanem arról is, hogyan mondjuk ki őket. Hangnemünk és hozzáállásunk sokkal többet árul el, mint a szánkat elhagyó szavak. Az, ha valaki képes venni ezeket a nonverbális jeleket, egy igazi készség és áldás is. Ilyenkor tudod, hogy mikor kell kicsit visszalépned, hogy lenyugodjon a másik, és hagyni, vagy finoman rávezetni arra, hogy magától nyíljon meg. Ha a párod füllent, és te nem veszed észre az intő jeleket, az ingerültséghez és veszekedésekhez vezethet, ami, ha rendszeressé válik, eltávolodáshoz vezethet.

3 Ne próbáljatok egymás gondolataiban olvasni

Néha úgy is megtudhatod, mit érez a partnered, ha csak ránézel (a nők általában jobb nyomkövetők). Ám ez nem evidens és lássuk be, nem is vagyunk gondolatolvasók. Ha nem vagy biztos abban, hogyan érzi magát a társad, kérdezz rá ahelyett, hogy túlgondolnál valamit.

Az sem egészséges, ha a párod magában tart valamit, azt állítja például, hogy jól van, miközben meg nem, végül meg duzzog, hogy miért nem jöttél rá magadtól, hogy baj van. Sajnos ebben is a nők járnak elől, mármint a duzzogásban. Bár tudjuk, hogy a férfiak nem szeretik a drámákat, egy egészséges kapcsolatban természetes, hogy érdeklődünk a párunk hogyléte felől. Kérdezz rá, mi a gond! Tedd ezt a lehető legkedvesebben, ahogyan csak tudod.

Ha látható jelei vannak (nonverbális – nm szólal meg, csapkod, pofákat vág, verbális – semmi, ok, rendben…) annak, hogy valami nem stimmel, ne várd meg azt a pontot, amikor már felrobban a párod, és olyat mond, amivel megbánthat. A nyíltság és a kommunikáció sokkal jobb megoldás, mint a passzív agresszív hozzáállás (pl. magára hagyás, kinevetés, gúnyolás, viccelődés stb.)

Amennyiben a partnered az, aki hibás a passzív agresszív viselkedésben, próbáld meg tudatni vele, hogy ez egyikőtök számára sem igazán hasznos. Természetesen fantasztikus, amikor olyan jól ismeritek egymást, hogy gyakorlatilag tudtok olvasni egymás gondolataiban, és pontosan tudjátok, mit mondjatok a megfelelő pillanatban. Ugyanakkor emberek vagyunk, és előfordulhat, hogy néha hibázunk, vagy figyelmen kívül hagyunk olyan jelzéseket, amik nyilvánvalónak tűnnek. Fontos, hogy mindketten törekedjetek a megértésre, és türelmesek legyetek egymással.

Kíváncsi vagy arra, mennyire ismeritek egymást a pároddal? Vagy szeretnéd, ha többet megtudnátok egymásról? Nézz bele a Páros Játszma egypáros lapjaiba, és csapjatok a kártyák közé!

Kapcsolódó cikkek