Társasjáték hatása: frissen tartja az agyat

A társasjáték hatásai

A társasjáték hatásai

Korábban már ejtettünk pár szót arról, hogy a társasjátékozás a felnőttek számára is kifejezetten jó hatású lehet. De az az igazság, hogy az, hogy segít karban tartani mentális egészségünket csak egy a sok közül. Ezen kívül egy rakás másik pozitív eredménye lehet annak, ha felnőttként is rendszeresen összegyűlünk barátainkkal egy közös partira. Nézzünk most meg néhányat részletesebben.

 

A társasjáték hatásai #1 – virtuális helyett valós közösségi élmény

A klasszikus társasjátékok – szóljanak akár gyermekekhez vagy felnőttekhez – arról ismerszenek meg, hogy fizikai eszközök kellenek hozzá. Vagyis nem a virtuális játékokról van most szó. Hanem azokról, ahol, tudod, van a nagy tábla, amin lehet lépegetni, meg a kártyák, meg a dobókocka, meg a bábuk…

És ha már ezeket beszereztük, akkor még van egy elengedhetetlen feltétele a társasozásnak: a (megfelelő számú) partner. Aki lehet akár csak a párod, akivel kettesben szeretnél valami bensőséges szórakozási lehetőséget. De akár összegyűlhettek többen is az ismeretségi körödből, hogy összemérjétek a tudásotokat, stratégiai képességeiteket.

A lényeg minden esetben egy nagyon fontos tény: interakcióban vagytok embertársaitokkal. És ez manapság, amikor egyre ritkábban akad lehetőség, egy igencsak megbecsülendő előnye a közös társasozásnak. Pedig valójában minden embernek szüksége van arra, hogy másokkal lehetőleg minél gyakrabban érintkezzen. Ez segít abban, hogy meg tudja őrizni – vagy akár fejleszteni – a társas életben való helytállást.

Megismerni másokat rendkívüli módon segíthet az embernek a mi társadalmunkban való tájékozódásban, beilleszkedésben. Arról nem is beszélve, hogy ez mennyire szórakoztató is tud lenni.

A társasjáték hatásai #2 – javítja a közérzetet, enyhíti a stresszt

Talán nem is igen szükséges részletezni, mai rohanó, magas elvárású világunkban mennyi frusztrációnak, stressznek vagyunk kitéve a mindennapokban. Az ember reggeltől estig robotol a munkahelyen, idegesítik a határidők, a türelmetlen főnök és az ügyfelek, és még sorolhatnánk…

Ám ha végre az(okk)al lehetünk, aki(k) elfogad(nak), netán kedvel(nek) minket, az máris javítja a közérzetünket. Na mármost, ugye egy társasjátékozás kiváló ürügyet adhat arra, hogy összefussunk ilyen emberekkel – lásd fentebbi pont.

De ráadásul elmerülni egy teljesen más, a valóságtól távol álló világban! Ennél jobb módja nem is lehet annak, hogy kikapcsoljuk az agyunkat a napi gondokból. Rágjon bár minket bármilyen probléma, egy jó kis társasozás után biztosan sokkal könnyebben fogjuk viselni. Sőt, meglehet, hogy a megoldását is egyszerűbben megtalálhatjuk így, hogy egy kicsit távolabb kerültünk a rossz élménytől.

A társasjáték hatása #3, 4… és még sorolhatnánk

Nehéz lenne most így hirtelen minden előnyös hatást felsorolni, amit mi felnőttek némi rendszeres társasozással kiaknázhatunk. Sorolhatnánk, hogy türelemre tanít, no meg mindenekelőtt szórakoztat, stb, stb.

És az az igazság, hogy negatív hatást csak egyet tudnánk mondani, ha már az objektivitás jegyében ilyet is kellene. Méghozzá azt, hogy az ember könnyen társasjátékfüggővé válhat tőle. De nagy kérdés, hogy ez vajon tényleg olyan nagy hátrány-e…

 

Kapcsolódó cikkek