https://felnotttarsasok.hu/tulelok-viadala-tarsasjatek/

A kreativitás fejlesztése tinédzser korban – 5 motivációs tipp a tinik motiválására

Emlékszel még azokra az időkre, amikor szemed fénye kicsi volt, és egy fakanállal és egy lábossal is eljátszott órákon át, miközben észrevétlenül fejlesztette önmagát? Azokban az években a játék és a kreatív tevékenységek olyan természetes dolognak számítottak, mint a levegővétel, az uzsonna a játszótéren vagy a délutáni alvás. A kreativitás fejlesztése tinédzser korban azonban már komoly kihívásnak tűnhet, de egyáltalán nem lehetetlen. 

A gyerekek kamasz és tinédzser korban egyik pillanatról a másikra teljesen megváltoznak. Mint egy visszafelé lejátszott természetfilmben, a pillangó begubózódik, és elzárja magát a korábban megszokott világtól. Tizenéves korban a gyerekek nem szívesen lépnek ki a komfortzónájukból, bezárkóznak, nem beszélnek, és ha tehetik, csak a számítógépet és a telefonjukat nyomkodják.

Nekünk pedig hagynunk kell, hogy önmagukra találjanak, rendszerezni tudják a gondolataikat és az új érzéseiket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebben az életszakaszban feltétlen el kellene veszíteni a gyermekünket.

Írásomban tippeket adok arra, hogyan fejleszd tini gyermeked kreativitását anélkül, hogy annak tanulás szaga lenne.

A kreativitás fejlesztése tinédzser korban

1# Mutass példát!

A tizenévesek kreativitásának ösztönzésére a legjobb mód a példamutatás. Megeshet, hogy a szülővé válás előtt neked is volt hobbid. Ki hinné? Ugye? Szerettél például írni, varrtál, csodás tortákat sütöttél, faragtál, valamilyen hangszeren játszottál. Most, hogy a tinid már „látni sem akar” sokszor, egyszóval van időd magadra, vedd elő a fiókból ezeket a régi szokásaidat és porold le őket! Kezd el újra élvezni az életet, és ezt lehetőség szerint tedd úgy, hogy a tinid is lássa. Cikinek fog tartani, de a fél szeme garantáltan rajtad lesz. A süti miatt meg még a konyhába is kimegy.

2# Segítsd kilépni a „dobozból”!

A kreativitás nem korlátozódik kifejezetten a művészi tevékenységekre. A kreativitás fejlesztése tinédzser korban inkább a gondolatok szárnyalásáról és a képzelet valósággá válásáról szól a mindennapi élet során. Ha a suliban lehetetlen küldetésnek tűnő projektet kap, ötletelj vele, hogy gondolkodásra inspiráld.

Az unalmas karantén estéken hívd meg például egy izgalmas társasjátékra. A régi kisgyerekes nyugodtan játékokat felejtsd el! Ha be szeretnéd vonni a közös programba, olyan témával kell előrukkolnod, amire ugrani fog. Például egy zombitámadásos társasjátékra.

Egy ismerősöm panaszkodott, hogy évek óta nem dugja ki az orrát a kamasz fiai a szobájából. Miután beszerezte a Túlélők viadala társasjátékot, és lejátszották az első Zombitámadást, a fia elkérte a dobozt, hogy hadd játszhasson vele a haverjaival is. Az ismerősöm elmesélte, hogy a 16 éves fia milyen lelkesen irányította a játékot. Rengeteget olvasott, feladványokat értelmezett, taktikázott, és egy-egy sikeres küldetés után úgy örült, mint kiskorában egy dupla adag fagyinak. Élvezte a sikerélményt, és játékos formában tanulta meg feldolgozni a kudarcot is. Nem beszélve arról, hogy nyitottá vált a szüleivel való közös programra.

3# Ösztönözd a kérdezésre!

Engedd meg a tinidnek, hogy legyen saját véleménye az élet dolgairól. Ugyanakkor mutasd meg azt is, hogy mások nem feltétlen vélekednek hasonlóan, és hogy ez így van rendjén. Biztosítsd arról is, hogy pusztán azért, mert mások másként gondolkodnak, mint ő, attól ő még nem lesz rosszabb, de jobb sem. És ami a legfontosabb, tanítsd meg arra, hogy van mód a nézeteik határozott kifejezésére anélkül is, hogy az durva és sértő legyen. Ehhez a legjobb példa te lehetsz, és a te végtelen türelmed.

4# Ne szabj korlátokat a kreativitásának!

Sok szülő ott rontja el, hogy túlságosan is a „főnököt” játssza gyermekének ebben a nem könnyű időszakában. Határok és szabályok természetesen kellenek, de ezzel az a gond, hogy a túlzott szigor ellenállást, vagy önbizalomhiányt okozhat. A folyton aggódó és parancsolgató szülő nem kedvez a tinédzser kreativitásának kibontakoztatásában.

A kreativitás fejlesztése t

Hagyd, hogy akkor egyen és azt, amit szeretne. Engedd meg, hogy kedvére átrendezze a szobáját, vagy valami szörnyű színűre kifesse. Tedd lehetővé, hogy a barátaival elvonulhasson, és ökörködhessenek. Akár a fent említett társasjátékkal is. Hidd el, ha a tinik összedugják a fejüket, nagyon gyorsan kiszabadul a palackból a kreativitás lavinája, és te csak azt hallod kintről, hogy ők a szobájukban dőlnek a nevetéstől. Ha szerencsés vagy, talán téged is behívnak játszani, ha valakinek nem jut játszópartner. De az is megeshet, hogy a zombulás után a konyhapultot támasztva elmesélik neked ki hogyan oldott meg egy-egy kihívást. Te csak nevess, kérdezz, és gyártsd a szendvicseket!

5# Engedd, hogy kockáztasson!

Azt szokás mondani, kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Amikor kicsik, gyakorlatilag nincs félelemérzetük és mennek, mint egy buldózer. Tizenéves korukra viszont a gyerekek már teljesen értik a körülöttük zajló néha zord világot. Ilyenkor ijesztő lehet valami újat kipróbálni, vagy részt venni egy olyan dologban, ami kívül esik a komfortzónájukon. Ebben a korban meg kell ismerkedniük a kockázattal és az ezzel járó kudarcokkal is. Ha gyermeked nem próbál ki soha semmi újat, később is megfosztja magát a sikerélményektől.

A kreativitás fejlesztése tinédzser korban játékosan

A Túlélők viadala társasjáték az „előjátéka” lehet a valós kockázatvállalásnak. A játékban bármelyik témát is választják a tinik, azok első részében katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos kvízkérdésekkel tesztelhetik a túlélő tudásukat. Ha rosszul válaszolnak, a szituációs kártyák hátoldalán a helyes válasz betűjele mellett azt is megtalálják, hogy mit kellene tenni az adott helyzetben. Úgy szoktam ezt nevezni, hogy fontos cserkésztudással gazdagodnak, amit a valós életben is használni tudnak.

Fontos döntéseket hozhatnak, mint például, hogy egy vészhelyzetben segítenek-e a társuknak vagy sem, hogy a szerencsére bízzák a próbatételt, vagy áldozatot hoznak. Hogy hogyan sáfárkodnak a megszerezhető eszközökkel, mit érdemes lecserélni, vagy beáldozni.

Ez a játék egy zseniális eszköz arra, hogy visszakapd az elveszettnek hitt gyermeked, és kimozdítsd a medvebarlangjából, hogy végre szárnyalhasson.

Nézd meg Youtube videómban, hogy miket tartalmaz a Túlélők Viadala társasjáték! Ha tetszett, iratkozz fel a csatornámra, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Kapcsolódó cikkek